Oldal kiválasztása

Cégünk legfontosabb célkitűzésének tartja, hogy az ügyfeleink a legjobb áron juthassanak hozzá a legjobb minőségben, az általuk megvásárolni kívánt termékekhez.

Célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a minimális energiaigényű házakat, és az emberek a rezsi kifizetésének csökkentésével párhuzamosan más célokkal is tervezhessenek.
Ehhez első lépésben a házunk energiaigényét szükséges minimalizálni, a legoptimálisabb hőszigeteléssel, a legmegfelelőbb árnyékolással, a legtökéletesebb fűtési- hűtési berendezések használatával, hogy aztán a lecsökkentett energiaigényű házunkban a leggazdaságosabb módon tudjuk előállítani a szükséges meleg vizet, hőenergiát, elektromos áramot.

Napjainkban már mindhárom cél elérhető.

A leghatékonyabb, és leggazdaságosabb az, ha a meleg víz előállítása napkollektorral történik. A napkollektorral járó kiadásunk egy átlagos családi házat tekintve egy 4 fős család esetében kb. 4-5 év alatt térül meg, amennyiben semmilyen pályázati összegre nem vettünk igénybe. A meleg víz előállítása esetében a napkollektorhoz kiépített elektromos berendezések, mint például a vezérlő automatika, valamint a keringető szivattyú fogyasztásáért kell fizetnünk. Az említett elektromos berendezések fogyasztása vákuumcsöves napkollektor esetében megközelítőleg 10%-a annak az energiának, mint amikor elektromos árammal fűtjük fel a vizet. Ebben az esetben tehát a vákuumcsöves napkollektornak a villanybojlerhez képest tizedannyi felhasználási költségei lesznek ugyanannyi melegvíz előállítása esetén.

Második lépcsőben nagyon fontos a rezsi költségek csökkentése érdekében a megújulókkal történő fűtés-hűtés kialakítása. Napkollektoros fűtésrásegítést csak olyan helyen javasolt kiépíteni, ahol nyáron fel tudják használni a termelődő meleg vizet. A napkollektorok élettartamát ugyanis nagyban csökkenti az üresjárat, így ha nem történik meg a hűtésük, a napsugarakat elnyelő, a napsugarak visszaverődését megakadályozó réteg olyan fizikai behatásnak lesz kitéve, amelynek köszönhetően komolyabb károsodást szenved tartós időtartamú túlmelegedés esetén, amelyek rontják a napkollektor hatásfokát, így a teljesítményét is egyaránt. Ennek köszönhetően nem ajánlott a napkollektorok kizárólag fűtési idényben történő használata!

Erre a felhasználási módra ajánlatosabb tehát a hőszivattyús rendszer kiépítése, amely kb. ugyanolyan mértékű beruházási költséggel már megvalósítható. A hőszivattyús fűtés kialakításának költségei egy átlagos 150-200m2-es családi ház esetében kb. 8 év alatt térülnek meg.
A fűtésünk modernizálásával egyidejűleg ajánlatos a házunk szellőztetését is energiatakarékos módon kiépíteni. Ha hővisszanyerős szellőztető berendezést építünk be, azaz rekuperátort, úgy a megtermelt hőenergia nagy része újrahasznosítható a szellőztetések során télen, és nyáron egyaránt.

Harmadik lépésben pedig megvalósítható az elektromos energia előállítása, amely házi kiserőművel, napelemek kiépítésével történhet.

Az anyag, valamint kiépítési árak megtérülési ideje kb. 15 év a napelemes rendszerek esetében. Amennyiben, ha már régebb óta működő háztartásról beszélünk, akkor elegendő kiszámolni a fogyasztásból, mennyi energiát használunk el egy teljes évben. Nincs értelme annál nagyobbra tervezni a háztartási kiserőművünket, mivel az Elektromos művek olcsóbban vásárolja meg a termelt elektromos áramot, mint amennyit kér érte.

Éves elszámolás esetében kiegyenlítődik az év folyamán termelt és elhasznált energiák különbsége. Éves elszámolás esetében a megtermelt energia ugyanolyan összeggel számítódik be, mint az elhasznált, így csupán a különbözetért kell fizetnünk egy jóval alacsonyabb villanyszámlát, mint amilyen korábban volt.

Új kiépítés esetében célszerű előre kalkulálnunk, milyen mértékű fogyasztás várható, és ez alapján megtervezni az elektromos energia termelést.