Oldal kiválasztása

Az őszi időszak közepén járunk, a nappali és éjszakai hőmérséklet ingadozásnak köszönhetően egyre nagyobb a reggeli-délelőtti páralecsapódás. Olyan helységekben, ahol a relatív páratartalom eléri, vagy meghaladja a 60%-ot, már túlpárásodásról  beszélünk. Ilyenkor a nedvesség lecsapódhat az ablakokon, vagy a hűvösebb részeken, a mennyezet és a falak találkozásánál.

Tipikus jelenség nyílászárók cseréjénél, vagy új lakások, házak esetében, de a rossz szigetelés is okozhatja a magas páratartalmat. A párás, nyirkos levegő rendkívül kedvez a penészgombának, így hamar, észrevétlenül is kialakulhat az egyes helyiségekben a penészedés. Sok otthonnak okoz problémát az itt-ott jelentkező dohszag, illetve a látható fali-felületi elszíneződés.

Ilyenkor jelenthet gyors és hosszútávú megoldást egy párátlanító, páramentesítő készülék beszerzése.

De mi az a páramentesítő és hogy kell használni?

A párátlanító egy elektromos berendezés, amely a levegő páratartalmát csökkenti, úgy, hogy a leválasztott párát (vizet) egy tartályba vagy a lefolyórendszerbe vezeti. A páramentesítő készülék áttehető egyik szobáról a másikra, egyes készülékekre kerekeket szereltek a könnyebb szállítás érdekében, vagy egyszerre több helyiségben is kifejtheti jótékony hatását, ha nyitva hagyjuk az ajtót és szabadon áramolhat a levegő. A páramentesítő tartályából a kondenzált vizet ki kell önteni, ha megtelt, ezt a gép jelzi, vagy el kell vezetni, ha nem akarunk a kiöntésével foglalkozni. Minimálisan szűri a levegőt, a port és szöszöket megfogja, egyes modellek kimosható, antibakteriális szűrő betéttel rendelkeznek.

A páramentesítők előnyei…

A páramentesítő legfontosabb előnye, hogy megköti a levegőben lévő vizet és a páratartalmat az ember számára legideálisabb, legegészségesebb szintre állítja, 40-60%-os páratartalomra.

A páramentesítők hátrányai…  

A páramentesítők hátránya, hogy viszonylag magas az ára, mélyen zsebbe kell nyúlni, ha egy ilyen készülék vásárlásában gondolkodunk. Ha nagyon párás helységben használjuk és alul méreteztük készülékünk víztartályát, amim sajnos gyakran előfordul, ha pusztán az árak döntenek a megvásárláskor, akkor naponta többször is ki kell üríteni a befogott vizet.

A páramentesítők előnye, működése…  

Ön beállítja a kívánt páratartalom értéket (az ideális páratartalom egy lakásban általában 40 és 60% között van) és a készülék ezen az értéken tartja a helyiség páratartalmát.

Mit érdemes tudni a párátlanító berendezésekről?

 • Mekkora helyiségbe, milyen készülék kell?
  A páramentesítők teljesítményét liter/nap-ban szokás megadni, azaz a berendezés ennyi vizet tud leválasztani egy nap alatt.
  A 20l-es készülék körülbelül 100m3-re ajánlott, ami átlagos belmagassággal számolva (2,6m) 38m2-es területre elegendő.
  A 30l-es készülék körülbelül 150m3-re ajánlott, ami átlagos belmagassággal számolva (2,6m) 58m2-es területre elegendő.

 • Ha több helyiségben lenne szükség párátlanításra, akkor mindenhova vennem kell egyet?
  Alapvetően nem. Ha a helyiségek közel vannak egymáshoz és a levegő szabadon áramlik közöttük (vagyis az ajtók nyitva vannak), akkor megfelelő elhelyezéssel biztosítható egyszerre több helyiség levegőjének páramentesítése. A Fisher párátlanító készülékeket ráadásul nagyon egyszerűen áthelyezheti oda, ahol épp a legnagyobb szükség van rá.

 • Mi történik a leválasztott (levegőből kivont) vízzel?
  A Fisher párátlanító készülékek beépített víztartállyal (3-3,5l) rendelkeznek, a levegőből kivont víz ezekbe csöpög. Ha a víztartály megtelik, a készülék kikapcsol és hangjelzést ad, hogy a vizet üríteni kell.  Amennyiben a készüléket olyan helyre helyezi, ahol lehetőség van a víz elvezetésére, a készülékben található cső segítségével a vizet elvezetheti (szennyvíz rendszerbe, kültérre vagy akár egy nagyméretű tartályba).

Amennyiben a párásodás, dohosodás problémát okoz az Ön lakásában, érdemes elgondolkodni a penészedés megelőzésén, és beszerezni egy páramentesítő berendezést.

A Nagykerklima.hu párátlanítóit itt találja