Oldal kiválasztása

Környezetünk védelme mindenkinek a közös ügye. A klímatechnikai cégeknek egyre nagyobb kihívást jelent, hogy olyan készülékeket gyártsanak, mellyel óvják a Földet, közben hatékonyak és energiatakarékosak. Technikailag sokat fejlődtek, és mindig az innovatív megoldásokat keresik, a jól felépített gép mellett fontos a hűtőközeg összetétele is (a hűtőközegek azonosításánál az R betű a ’refrigerant=hűtőközeg’ szót jelenti). Az ózonréteg károsodását nagyban befolyásolták a freon tartalmú gázok hűtőközegként való használata. Az ózonréteget lebontó vegyi anyagok tiltásáról Montreálban született egy Egyezményben még 1987-ben, majd 1989-ben lépett hatályba. Ettől kezdve megkezdődtek a kísérletek a környezetbarát gázok kifejlesztésére, első lépésben az ózonkárosító anyagok használatát szüntették meg, de e mellett a felmelegedést elősegítő gázok csökkentésére is egyre nagyobb figyelem tevődött.

Nézzük meg, milyen jelöléseket használnak!

R32 az új környezetbarát klímagáz

ODP érték: Ez az Ózonlebontó képességet jelenti. Alapnak az R11-es hűtőközeget választották ki. Ennek értéke: ODP=1. Fontos, hogy az új hűtőközegek értéke 1-nél kevesebbet mutassanak! Jelen esetben az R32-es gáz 0, azaz nem károsítja az ózonréteget.

GWP érték: A globális felmelegedési potenciált jelenti. Alapnak a CO2-t választották, ennek az értéke GWP=1. A GWP érték megmutatja, hogy mennyire járul hozzá egy vegyi anyag a globális felmelegedéshez, mennyivel nagyobb a hatása a CO2 molekulához képest. Az R32-es hűtőközegnek 675–ször nagyobb a felmelegedési hatása a CO2-höz képest.

Azonban a klímatechnikában ez a szám nem fejezi ki teljesen az üvegház fokozó hatást, mert nem veszi figyelembe a klímaberendezések üzemeltetéséhez szükséges elektromos áram megtermelésekor keletkező CO2-ot. Figyelembe kell venni a termék teljes életciklusának folyamán generált közvetlen CO2 mennyiséget is, és nemcsak a hűtőközeg GWP potenciálját. Ezért jelent sokat a globális összefogás, a montreáli egyezményt évek alatt 190 ország írta alá, melyben kiosztották a felhasználási GWP kvótákat a fluorozott szénhidrogénekre (HFC), amilyen az R32 is, melyekkel a gyártókat is az alacsonyabb GWP potenciálú hűtőközegek felhasználásának irányába terelték. Nemcsak a gyártók, de a felhasználók is tehetnek azért, hogy környezetbarátabb technológiát használjanak, fontos, hogy a hűtőközeg szivárgását megelőzzék szakszerű, rendszeres vizsgálattal és a klímaberendezés karbantartásával.

Új környezetbarát alacsony GWP értékű hűtőközeg: R32

Az R32-es hűtőközeg egy speciálisan tisztított fluorid. Környezetbarát gáz, az ózonlebontó képessége nulla, a GWP értéke is sokkal alacsonyabb, mint a jelenleg is használt “R410A”, és a régebbi, már betiltott hűtőközegeké. Az R32-es szagtalan és gyúlékony gáz. Bár gyúlékonysága nagyon alacsony, csak közvetlen tűz esetén gyullad meg. Ezen kívül bizonyos körülmények között robbanékony is. Elterjedése a japán klímagyártóknak köszönhető. A Panasonic klímák egy részét az új típusú gázzal töltötték már fel. De más cégek is kutatnak új környezetbarát hűtőközeg előállításán és alkalmazásán.

A legtöbb klíma még az R410A hűtőközeggel van feltöltve, nézzük meg, mit tudunk róla! Ezt a hűtőközeget 2010 óta használják, az R22-est váltotta fel. Az ózonréteg elvékonyodásához ez a gáz sem járul hozzá, bár a GWP értéke viszonylag magas, a felmelegedéshez hozzájárul használatakor. Használata biztonságosnak mondható, atmoszférikus nyomáson és hőmérsékleten nem gyúlékony, viszont laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták, hogy bizonyos körülmények között az lehet. Tűzesetkor az R410A lebomlik és mérgező, irritáló gázok keletkeznek.

A Panasonicnál először

R32 Panasonic logoA japán gyártó élen jár a környezet védelméért folytatott harcban. A jövőt most kell megváltoztatni, ha meg akarunk őrizni a természet csodálatos kincseiből. A folyamat sajnos már régen elkezdődött, de a felmelegedés ellen igenis meg kell vívni mindenkinek a csatáját közös érdekünk védelmében. A Panasonicnál először vezették be az R32 környezetbarát hűtőközeg használatát, ezzel is hozzájárulva a Föld védelméhez. A nagy elektronikai gyártóknak és termék előállítóknak igenis oda kell figyelni, hogy az innovatív és egyre jobb termékek előállításakor a környezeti tényezőket is szem elől tartsák. A Panasonic új TZ modelljei már az új R32-es hűtőközeggel lettek feltöltve. A klímák hatékonyságukból semmit sem vesztettek, erőteljes és hatékony termékeket állítottak össze. E mellett szuper csendesek használatkor, nyugodtan pihenhet a nagy meleg és zaj sem fogja zavarni. Tehát amellett, hogy környezetbarát még jelentős energiát takarítanak meg Önnek a Panasonic új modelljei!

Tekintse meg környezetbarát klíma kínálatunkat!

 

forrás: klímaprofi