Oldal kiválasztása

A gyors időjárás-változások kihívás elé állítanak minket szinte minden évszakban a megfelelő otthoni hőmérséklet elérésében. Hitted volna, hogy akár kedvezőbb áron fűthetünk arra alkalmas klímával, mint gázzal? Fűtési tanácsok az átmeneti időszakra és a kemény mínuszokra.

A légkondicionálót akkor kívánjuk bevetni leginkább, amikor 30 fok fölé szalad nyáron a hőmérőnk higanyszála, és a pihentető alvásunkat is gátolja a nagy meleg. Sokakban meg sem fordul a gondolat – még azokban sem, akik már rendelkeznek otthonukban klímával –, hogy ezekkel a készülékkel többségében fűteni is lehet. Ha mégis fűteni kényszerülünk, a klímáról tízből kilencen azt gondoljuk, hogy „emiatt biztosan sok lesz majd a villanyszámlám”, pedig ez is a klímával kapcsolatos tévhitek közé tartozik!

Lehetséges klímával való fűtés hideg téli napokon is?

Igen, lehetséges. Az inverteres technológia rengeteg előnye a jó fogyasztási mutatók mellett, hogy a fűtésben is hatékony és energiatakarékos. Így akár nem csak az átmeneti tavaszi és őszi időszakban, hanem akár egész télen is fűthetünk vele.
A gázos, radiátoros rendszerrel szemben néhány perc alatt fel tudja fűteni a helyiséget, továbbá akár -20 C hidegben is képes fűteni megfelelő hatásfokkal.
Nem kell megijedni, az elektromos árammal való fűtés inverteres klímával már egyáltalán nem drága. Az inverteres klímák 1kW villamos energiából megközelítőleg 3,8-4,2 kW fűtési energiát állít elő. Fűtésre optimalizált klímánál ez akár 5,4-6,6 kW is lehet.
Egy 35-45 m2-es lakás esetén 48 Ft-os áram esetén 4 kW fűtőteljesítményű inverteres klíma napi 12*1,2 KWh áramot fogyasztva, napi 691 Ft/nap (20.730 Ft/hónap). Az üzemeltetési költségek tovább csökkenthetők olyan inverteres klímával (pl. Panasonic ETHEREA és NORDIC), amelyekre igényelhető a „GEO“ vagy „H“ tarifa kedvezmény.

Klímával fűteni nem is olyan rossz dolog:

A klímával való fűtés még a legrosszabb esetben is háromszor annyi fűtési teljesítményt erdményez mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. És ez a szám akár ötre is felmehet. Egyet fizet, ötöt kap!

Ha Önnek önálló vezetékes földgázellátása van, akkor kb. egynegyedét fizeti annak, mintha árammal fűtene (villanyradiátor, hőlégbefúvó). Ha tehát a klímás fűtés négyszer annyi hőt tud szállítani, mint amennyi áramot felvesz a hálózatból, akkor a megrendelőnél pontosan ugyanannyiba kerülne a klímás fűtés, mint a gáz.

Bármilyen más rendszerű fűtésnél – társasház központi kazán, távfűtés, PB-gázfűtés – gazdaságosabb lehet egy klímás fűtési megoldás.

Ha egy lakás 10 kW fűtési teljesítményt igényel, és ez biztosítva van klímával, akkor az a lakás ugyanúgy megfelelően fel lesz fűtve, mint bármely más megoldással.

Egy klíma fűtéskor kb 40-45 C hőmérsékletű levegőt fúj be.
Az inverter-technológia – a korszerű hűtőközegek megjelenésével együtt – ma már -20 – -25C külső hőmérsékletig működő hőszivattyús klímákat biztosít, ami azért már elgondolkodtató lehetőség.
Ha tehát inverter-technológiájú berendezést vásárol, a fent leírt előnyökkel számoljon.

A berendezés a magasabb árat kb. 2-3 év alatt ’visszahozza’ az alacsonyabb villanyszámlánkkal átlagos fogyasztással számolva.

 

..és akkor a H-Tarifáról

Kedvezményes villamos tarifák hőszivattyúk és más, megújuló energiaforrást hasznosító berendezések üzemeltetésére.

“H” tarifa

Az ország egész területén (ELMÜ és ÉMÁSZ területeken is) igényelhető és elérhető kedvezményes tarifa, amely használható újonnan telepített, vagy már meglévő rendszerekhez.
Bármilyen megújuló energiaforrást hasznosító berendezés üzemeltethető róla, így hőszivattyú és a hozzá kapcsolódó szivattyúk, szolárállomások, stb.
Csak fűtési szezonban érhető el (október 15-e és április 15-e között) a kedvezményes árszabású villamos energia
A fennmaradó időszakban (április 15-október 15 között) a berendezések normál árszabású villamos energiával üzemelnek.
A nap 24 órájában elérhető, nincsenek holt időszakok, a berendezések folyamatosan üzemelnek (az átváltás nem jár hálózatról való lekapcsolódásról)
A mindenkori kedvezményes díjszabás az adott területen elérhető “B” díjszabású (köznevén éjszakai áram) villamos energiáéval megegyező, általában 25-26 Ft/kWh (fűtési szezonban).

GEO tarifa

Az ELMÜ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területein elérhető kedvezményes tarifa, mely igényelhető újonnan telepített, vagy más meglévő rendszerekhez.
Csak a hőszivattyú és annak beépített elemei üzemeltethetőek róla
Az egész év során rendelkezésre áll
Naponta 20 órán keresztül lehet vételezni, 2×2 óra “áramkimaradás” minden nap jelentkezik csúcsterhelés idején, mely területenként eltérő időpontot jelent. Ezért csak szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető hőszivattyúk esetén érdemes választani
A mindenkori díjszabás változó, megközelítőleg 31 Ft/kWh az így vételezett energia díja (bruttó).

Az ország nagy részén jelenleg a GEO tarifa nem érhető el, így csak a “H” tarifa marad meg lehetőségként.

Keresgéljen inverteres hűtő-fűtő klímát a Nagykerklíma választékából itt